Om mig

IMG_7267

Har jobbat med film och TV sedan 1982. Började med att ha haft programidéerna till vad som kom att bli rockserien ”Guldslipsen” på SVT Göteborg. Jobbade sedan där med – i huvudsak – redaktionellt arbete och som insp.ledare (bl.a. flera säsonger av ”Guldslipsen”, ”Visfest med Cornelis” m.m.), samt var även regiass (bl.a. ”Jubel i Busken” och ”Fleksnes”).

1986 tog jag klivet till att bli regissör/producent, manusförfattare och klippare på Intervideo TV-Produktion (nuvarande Stark Film), där jag gjorde en hel del musik- och sportdokumentärer för SVT, förutom mängder med reklam- och beställningsfilmer.

Flyttade till Stockholm 1992, för att satsa på dramaproduktion. Efter att ha varit FAD/regiass. på ett stort antal produktioner (bl.a. ”Rederiet”, ”Bert”, ”Kan du vissla, Johanna?” och ”Jägarna”), övergick jag till regi 1995.

Regisserade en mängd stora dramaproduktioner (”Rederiet”, ”Skilda Världar”, ”Riksorganet”, ”Sjätte Dagen”, finska ”Salatut Elämät” m.fl.) fram tills att jag blev pappa i början av 2000-talet.

Sedan dess har jag valt att satsa på egna, mindre produktioner (bl.a. egna novellfilmerna ”Bredband” och ”På Vakt”) och något mer lugna och regelbundna jobb…

Även manusskrivandet har i alla år varit en viktig del av mitt yrkesliv (bl.a. komediserien ”Playa del Sol” och egna kort- , långfilms- och seriemanus, i olika genrer), liksom programutveckling.

Dessutom har jag haft en hel del renodlade klippjobb (bl.a. en säsong av ”Äntligen Hemma” och dokumentären ”Felix möter Ingvar Kamprad”).

Under mer än 25 års tid, har även lärarjobb varit en stor inkomstkälla, parallellt med regin. Jag har utbildat såväl skådespelare i att arbeta med kamera, som blivande ”bakom-kamera”-begåvningar i att kunna göra sitt jobb, vilket det än är. Har räknat ut att jag bidragit till att skicka ut över tusen nu yrkesverksamma film – och TV-arbetare. Och ännu fler skådespelare…

Sedan en tid tillbaka, jobbar jag återigen med reklam- och beställningsfilm (regi, manus, klippning, proj.ledning, producent, speaker) för företag, myndigheter och organisationer (har t.ex. vunnit Silverpriset på Spinngalan för ”Yalla Körkort”, en drama/infoserie på arabiska för Trafikverket, som jag skrev, regisserade och klippte åt Gullers Grupp, finns på Youtube   https://www.youtube.com/watch?v=sfiMjd74udQ&list=PLKg_bAavCSYRx9WilZHYoVSi1DY5R1P6W&index=5 ).

Men har även återgått till en annan gammal kärlek; musikdokumentärer. Så har varit en-mans-team (alltså även foto/ljud) på några produktioner för SVT med Peter LeMarc och Bo Kaspers Orkester i New Orleans. Och även gjort några musikvideos. (Kanske inte det mest lönsamma nuförtiden… men sjukt kul…!)

Dessutom utvecklar jag återigen några dramaserier (pitch, storyline och manus), liksom producerar en och annan dokumentär.

Och barnen är rätt stora nu, så kanske läge att gå tillbaka till större regijobb igen…?

På min Youtube-sida ”Ulf Hansson @franshjalmar ” går det att hitta en hel del av mina egna filmer och andra gamla produktioner som jag har arbetat med, i olika roller.

Min länk på IMDB: https://www.imdb.com/name/nm0361474/

Och Peter LeMarc´´ s´´ ”Sången Om Ulf Hansson” kan också ge lite matnyttig info…:)

 

 

Kommentera